dimarts, 2 de desembre del 2008

ART GÒTIC


L'art gòtic és l'estil predominant a la Baixa edat mitjana europea, entre els segles XII i XIV. Va neixer a França, en edificar-se allà l'Abadia reial de Sant Dennis per l'abat Suger.

Les primeres catedrals gòtiques es comencen a construir a l'illa de França, i després, al segle XIII, el nou estil adopta un caràcter més internacional, al expandir-se pel Sacre Imperi, Anglaterra, els regnes de la Península Ibèrica i de forma més autòctona cap a territoris que avui dia formen Itàlia.

L’art gòtic és un estil artístic que es va desenvolupar a l'Europa occidental des del segle XIII fins a la implantació del Renaixement.

L'arquitecte gòtic organitza una estructura que li permet, mitjançant la utilització de la tècnica, emprar la llum transfigurada, que desmaterialitza els elements de l'edifici, aconseguint unes sensacions d'elevació i ingravidesa. Estava ple de finestres i vitralls de colors.

Les innovacions que aquest art va introduir són les següents:

- Arquitectura: l'arc ogival, els florons, els vitralls i la propensió a la verticalitat, amb naus àmplies i esveltes; que respón a les ganes d'unir-se amb Dèu que tenien els artistes.

- Pintura: major realisme del retrat, abandonant la perspectiva totalment plana i augmentant el nombre de pigments utilitzats.

- Escultura: es comença a treballar amb les corbes i el contacte entre les parts de les figures. Els temes generals són sobretot religiosos, propi d'una època encara molt marcada pel teocentrisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada